Bodrum Belediye Başkanı Aras’tan RES tepkisi!
MUĞLA (İGFA) – Fesleğen Mahallesi Köy Kahvesi’nde proje uygulayıcı firma tarafından düzenlenen halkın katılım toplantısı için bölgeye giden CHP Bodrum İlçe Başkanı Başar Bıyıklı, Bodrum Belediyesi meclis üyeleri, çevreciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tepkilerini dile getirdi. Bunları içeren bu projelerin mevzuata uygun olmadığını, buralarla ilgili tasarruf yapanların işi oldubitti haline getirmeye çalıştıklarını ve toplantılara katılmayacağını söyledi.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptığı açıklamada, 2021 yılında yaşanan orman yangınlarının ardından Mazı bölgesindeki vatandaşların ormanlık alanlarına ve zeytinliklerine Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) şerhi yapıldığını öğrendiklerini belirtti.
“Bunu sonradan öğrendik. Daha önce köye, vatandaşa, muhtara bu tür bilgiler verilmiyordu. Bu şerhleri öğrendiğinde toplumda tepki yaratması olağandı. Bunun üzerine 1/100.000 planında dava sürecini başlattık. Daha sonra burada yapılan planı öğrendik ve dava açarak bu planı iptal ettik. Çünkü 1/100.000’lik planda yer almayan bir konunun daha alt ölçekli bir planda yer alması mümkün değildir. Biz burada bu YEKA sahasını iptal ettirdik. Ama yine plan değişikliğine gittiler. Aynısını Ortakent’te de yaptılar. Hukuka nereye giderseniz gidin, başka bir çıkış yolu bularak, insanların haklarına ve kanunlarına sormadan ilerleyen bir yol ve süreç vardır. Burada da şöyle bir durum var: Davamızı açtık ve kazandık; Ardından yeni bir plan yapıldı. Bu planda aynı zamanda alınan ruhsata uygun olan proje de ikiye bölünmüştür. Diğer iki mertebe olarak önümüze getirilmiştir. Daha önce bir bütün olarak biliyorduk ve ÇED toplantısı bir bütün olarak yapılacaktı. Burada da bir oldubitti ile karşı karşıya kalabiliriz. ÇED sürecini ikiye bölüp toplantılarda iki ayrı ÇED olarak bize getiriyorlar.”
YANLIŞ YER
Özellikle yer seçiminde sorun yaşandığını savunan Önder Ahmet Aras, “Bunu biz kendimiz uydurmadık. 5346 sayılı Yenilenebilir Güç Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanılmasına Dair Kanun’da yenilenebilir enerji üretim alanlarının yer seçimine ilişkin kriterler bulunmaktadır. ‘6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamındaki alanlarda yatırımların öncelikle gerekli izinlerin alınarak orman niteliğini kaybetmiş alanlarda yapılması esastır’ diyor. O zaman neden buradayız? Bunun için ormanlarımızı mı yaktınız? Bunlar burada orman niteliğini kaybetmiş yerlerde yapmak için mi yapılıyor? Bunun çok net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Özellikle Artuna ve Artuna-2’nin birçok tribünü ormanlık alanların yanı sıra tarım alanlarında da kalmaktadır. Yine kanun diyor ki, ‘5403 Sayılı Toprak Savunması ve Arazi Kullanımı Hakkında Kanun kapsamında korunması tarımsal üretim için esas olan tarım arazilerine yapılacak yatırımlarda, tarım dışı kullanım izni alınması esastır. sayılı kanun kararları kapsamındaki amaçlar. 5403.’
Mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Önder Ahmet Aras, “Orman alanlarının gelişigüzel bir şekilde orman niteliğini yitirdiği tescillenmezken, yanan orman alanları farklı amaçlarla kullanılamaz, imar şartına tabi tutulamaz veya farklı bir şekilde ücretlendirilemez. anayasaya göre şekillenir. Buradaki iki unsura uygun olarak, temelde bu sorunun olmayacağı konusunda hemfikiriz ve bu nedenle buradayız. Bizi buna ikna edemezler. Yasal olarak emin ellerdeyiz. Hem Bodrum’da hem de Milas’ta çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.